50 років, як у Чорткові підняли прапори
опубліковано 22 січня 2023 року о 10:07

Якраз сьогодні виповнюється 50 років, як в ніч з 21 на 22 січня,  молоді хлопці підпільної патріотичної організації «Росохацька група», яка ставила на меті боротьбу за незалежність України, розвісили у м. Чорткові чотири синьо-жовті прапори  та розклеїли антирадянські листівки із протестом проти політичних репресій і  закликом: «Свободу українським патріотам!».  Зробили це на честь 54-ї річниці Соборності України та до 55-ї річниці проголошення IV Універсалу Центральної Ради.
До цього, як виявилося згодом, хлопці  готувалися близько року. Для прикладу, багато зусиль пішло на те, щоб знайти матеріали:  по синій шматок полотна – їздили в Львів, а жовту тканину  купили в Чорткові.
Сторожа кінотеатру, над яким вивісили тоді один із прапорів, на запитання співробітників КДБ, звідки взявся прапор, відповіла: “Не знаємо. Прийшли увечері – ваш прапор, а рано уже - наш прапор”.
Відтак, члени групи активно збирали зброю, вчилися  користуватися нею. Але почалися арешти. Степана Сапеляка заарештували першим – 19 лютого 1973 року. Після чого інших членів Росохацької групи засудили до позбавлення волі в колонії суворого режиму.
Вагомим є те, що  Володимир Мармус (один із членів Росохацької групи) тоді ще написав текст присяги, яка починалася словами: “Перед образом Святої Богородиці, перед лицем своїх товаришів урочисто присягаюся вірно служити Україні, боротися за її незалежність…” А закінчувалася так: “Якщо я зраджу, то хай рука друга зітре мене з лиця землі”. Присягу склали дев’ятеро хлопців: Володимир і Микола Мармуси, Петро Вітів, Петро Винничук, Володимир Сеньків, Андрій Кравець, Микола Слободян, Микола Лисий, Степан Сапеляк. 
Нагадуємо, що на початку осені 2022 року  у боях за визволення Харківщини загинув боєць 80-ої окремою десантно-штурмової бригади Василь Мармус, який є сином  диссидента, політв‘язня і члена Росохацької групи Володимира Мармуса. Боротися за Україну  до останього подиху – у цих хлопців в крові. Вони дають зрозуміти, що за Україну треба завжди йти вперед, виконуючи свій обов’язок перед майбутніми поколіннями – зберегти Незалежність і Соборність України.
Слава Україні та українському народу.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux