Галина Чайківська здійснила робочий візит у Чортківський міськрайонний центр ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»
опубліковано 07 листопада 2023 року о 09:57

Сьогодні  начальниця відділу з гуманітарних питань Чортківської РВА Галина Чайківська, за дорученням начальника Чортківської районної військової адміністрації Володимира Шипітка, здійснила робочий візит у  Чортківський міськрайонний центр  ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» для вивчення стану справ на місці та поспілкувалася із  завідувачем даної установи Миколою Михайлюком.
 Уже декілька місяців в окремих областях України виявляють Гепатит А, минулого тижня цей діагноз прозвучав і на Тернопільщині. 
Зі слів Миколи Євгеновича, останній спалах жовтухи, або  ще як називають - хвороба Боткіна, був зафіксований у нашому районі ще в 2015 році.
На даний час вакцина від даного вірусного захворювання є  не доступною, оскільки до цього часу це питання було не актуальним.
Наступним говорили про короновірусну інфекцію, яка вже встигла чимало жителів району перевести на «лікарняний режим». За 10 місяців поточного року проведено 5028 досліджень методом ПЛР для діагностики COVID-19, з них 794 -  позитивні. На сьогодні 5 осіб із 12   дізналося про те, що інфіковані COVID-19.
Ще одним фактором, який постійно додає роботи зазначеній установі це – кліщі, як виявилося вони є круглорічно і 35-40  відсотків нажаль - позитивні. Якщо вчасно не забрати кліща і як слід не обробити місце укусу, то можна захворіти вкрай небезпечною хворобую Лайма.
У рамках робочого дня, акцентовано увагу і на тому, що жителі нашого  району мають можливість обстежити воду із приватного колодязя. І таке дослідження можна провести за 12-16 хімічними та бактеріологічними показниками. Вартість для населення становить 1000 грн.
До розмови долучився  завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Олег Голінатий, який більш детально зупинився на своїй ділянці роботи.
Разом оглянуто  сучасну ПЛР лабораторію.  Похвальним є те, що мережа повністю обладнана  сертифікованим холодильним обладнанням.
Наступним слід зауважити, що за сприянням  головного державного санітарного лікаря у Тернопільській області Оксани Чайчук придбано багато сучасних приладів, які пришвидшують роботу спеціалістів, а, відтак, і подальше одужання хворих і стабілізують ситуацію у даній медичній гілці. 
Нагадуємо, що пані Оксана, у свій час, очолювала Чортківський міськрайонний центр  ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» і  зараз не стоїть осторонь у вирішенні пріоритетних завдань.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux