Національний банк змінив рівень фіксованого офіційного курсу гривні до долара США
опубліковано 22 липня 2022 року о 12:10

Національний банк змінив рівень фіксованого офіційного курсу гривні до долара США.  

Що це означає?  

Офіційний курс гривні до долара США і надалі лишатиметься фіксованим. Змінено тільки його рівень –до  36,57 грн/дол. США. Це необхідно, щоб підтримати стійкість економіки під час війни. 

Чому НБУ змінює офіційний курс? 

 З 24 лютого 2022 року та до сьогодні офіційний курс гривні був зафіксований на рівні 29,25 грн/дол. США. Він фактично став якорем для фінансової системи, який допоміг запобігти паніці у перші дні нападу та зберегти її стабільну роботу.  

 Минуло вже майже п'ять місяців з моменту фіксації курсу. За цей період змінилася економічна ситуація всередині країни та зовнішні умови, зокрема у світі значно змінився офіційний курс долара США до багатьох іноземних валют. Так, з початку року долар зміцнився на понад 11% до інших провідних валют.   

 По-іншому діють і громадяни та бізнес, ухвалюючи свої економічні рішення. Якщо на початку війни у найбільш шоковий період вони витрачали кошти лише на найнеобхідніше для життя, то зараз керуються іншими мотивами. Бізнес шукає шляхи отримати максимальний прибуток в поточних умовах, а громадяни – заощадити та захистити свої доходи та заощадження від інфляції.  

 Унаслідок цього курс на рівні 29,25 грн/дол. США втратив свою актуальність. Водночас економіка й надалі працює в умовах високої невизначеності, викликаних війною. Разове підвищення Національним банком офіційного курсу і його подальша фіксація на новому рівні знову виконає роль якоря чи опори для цінових очікувань.  Це важливо, аби і бізнес, і громадяни мали змогу опиратися на нього, ухвалюючи свої економічні рішення.  

 Що зміниться на валютному ринку?   

 1) Для бізнесу 

 Це рішення прямо вплине на курс операцій для експортерів та імпортерів. Вони купують валюту у безготівковому сегменті валютного ринку. Сьогодні на ньому діють такі умови: курс продажу та купівлі валюти не може відхилятися більш як на 1% від офіційного.  

 Така зміна у безготівковому сегменті валютного ринку є очікуваною. Вона збільшить притік і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.  

 2) Для населення   

 Курс продажу валюти банками у готівковому сегменті валютного ринку, на якому продають та купують валюту громадяни, не має прямої прив'язки до офіційного курсу. Відповідно прямого впливу від підвищення офіційного курсу у цьому випадку немає.   

 Чи вплине встановлення нового рівню офіційного курсу на ціни? 

Таке рішення матиме обмежений вплив на ціни. Основні чинники прискорення інфляції на сьогодні – наслідки війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також зростання цін на світових товарних ринках, зокрема на нафту та газ.  

Водночас фіксація офіційного курсу гривні до долара на стійкішому рівні дасть змогу Національному банк утримувати курсову стабільність та зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.  

Які зміни відбулися у переліку валютних обмежень?  

Сьогодні ж Національний банк ухвалив рішення про окремі заходи, які допоможуть менше витрачати цінні міжнародні резерви на непріоритетні у воєнний час напрями та забезпечити більшу стійкість економіки, яка необхідна для перемоги у війні. Вони стосуються поточних обмежень на валютні операції.  

 Так, із 21 липня: 

• Громадяни, як і раніше, матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів; 

 • зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);

• встановлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають за кордоном.  

 Що ще потрібно зробити для підвищення стійкості економіки? 

 Національний банк обговорює з урядом, парламентом та іншими органами влади подальші кроки зі зміцнення економіки. 

 Звичайно, що за умов війни потреби у державних видатках зросли, а доходи знизилися. Проте для того, щоб економіка продовжувала функціонувати стабільно, необхідні кілька кроків: визначити справді критично пріоритетні напрямки видатків, підвищити бюджетні надходження з можливих джерел, наприклад, некритичного під час війни імпорту, фінансування дефіциту бюджету не за рахунок емісії НБУ, а залучення заощаджень, пропонуючи їхнім власникам справедливу винагороду – доходність.

Детальніша інформація за посиланням : https://bank.gov.ua/ua/news/all/nbu-zafiksuvav-ofitsiyniy-kurs-grivni-do-dolara-ssha-na-novomu-rivni-ta-vjiv-nizku-dodatkovih-zahodiv-dlya-zbalansuvannya-valyutnogo-rinku-ta-pidtrimannya-stiykosti-ekonomiki-v-umovah-viyni

Попередня


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux