З початку війни Фонд нарахував допомоги за понад 400 тисяч днів догляду за хворими дітьми
опубліковано 23 червня 2022 року о 10:57

За оперативними даними з початку війни українці провели понад 400 тисяч днів, доглядаючи за хворими дітьми і родичами. Фонд соціального страхування України компенсує втрачений за цей час заробіток, починаючи з першого дня і за весь час догляду.

Матеріальне забезпечення і страхові виплати від Фонду соціального страхування України охоплюють чисельні страхові випадки та продовжують щоденно нараховуватись в умовах воєнного стану.

Зокрема, починаючи з 24 лютого, Фонд прийняв на оплату листки непрацездатності по догляду за хворими рідними на майже 165 мільйонів гривень. Допомоги нараховані для 41 тисячі працюючих українців.

Найбільша кількість листків непрацездатності по догляду видається у разі хвороби дитини застрахованої особи. Тривалість таких лікарняних складає до 14 календарних днів, однак у разі стаціонарного лікування ФССУ здійснює надання допомоги за весь період перебування застрахованої особи у стаціонарі разом із хворою дитиною.

Водночас, у разі хвороби члена сім’ї тривалість лікарняного по догляду не може перевищувати три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більше семи календарних днів.

Слідкувати за станом фінансування лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (необхідно орієнтуватись на дату прийняття Фондом заяви-розрахунку, саме від неї залежить строк виплати лікарняного).













Розмір допомоги за один день лікарняного зріс на 15,8%

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності за підсумками перших п’яти місяців цього року зріс на 15,8% порівняно з тим же періодом 2021 року.

Відповідно до оперативних підсумків січня–травня у середньому за кожен день перебування на лікарняному Фонд соціального страхування України виплачує допомогу у розмірі 426,46 гривні. Це на 15,8%, або на 58,07 грн більше, ніж у ті ж місяці минулого року.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Дата фінансування допомог за лікарняними прямо залежить від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку – таку заяву формує роботодавець на підставі листка непрацездатності свого працівника та подає до ФССУ на оплату. Знаючи дату прийняття Фондом відповідної заяви, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.





















«Україна працює!»

В умовах військової агресії окупантів сьогодні продовжують працювати тисячі підприємств та мільйони наших співвітчизників.

Війна вносить корективи та безумовно впливає на всіх.

Очевидно, як у роботодавців так і працівників виникає багато питань: “Як бути в тій чи іншій ситуації?”.

Саме тому, всі служби, пов’язані з питаннями праці та її безпеки, не припиняють консультувати працівників та роботодавців з найактуальніших питань.

Щоб розширити консультаційну підтримку працівників і роботодавців у важкий період воєнних дій, Держпраці за сприяння Проєкту МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» запускає нову інформаційну кампанію «Україна працює!».

На обласному рівні інформаційна кампанія «Україна працює!» проводиться Управлінням Держпраці у Тернопільській області.

Економіка області має працювати – для підтримки армії та наближення нашої перемоги.

– Як перезапустити бізнес на новому місці?

– Які особливості трудових відносин під час воєнного стану?

– Які права та гарантії мають мобілізовані працівники?

Кожного тижня Управління Держпраці у Тернопільській області розповідатиме, де шукати відповіді на ці та інші найактуальніші запитання.


Слідкуйте за оновленнями! Відповіді на найпоширеніші запитання ви можете знайти на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/ 


Зокрема, знайомимось із розділом інформаційного порталу «Рекомендації: як працювати безпечно»

 

Кількість нещасних випадків на виробництві все ще занадто велика.

Нажаль досі жодне суспільство в світі остаточно не вирішило проблему виробничого травматизму.

Смертність від нещасних випадків посідає третє місце після серцево-судинних та онкологічних захворювань.

Роботодавці зобов’язані бути поінформовані про сучасні досягнення науки та техніки стосовно облаштування робочих місць з урахуванням наявних на їх підприємствах небезпек, а також відповідно інформувати працівників, щоб мати можливість забезпечити кращий рівень безпеки праці.

Для зручності в користуванні наші рекомендації розподілені на два розділи: загальний і той, де містяться рекомендації з урахуванням небезпек, які несе війна для працівників та роботодавців.


Розділ 1.

У загальному розділі розміщено методичні рекомендації як безпечно і ефективно організовувати і виконувати найпоширеніші роботи підвищеної небезпеки.

В рекомендаціях простою і зрозумілою мовою викладені основні вимоги безпеки та запропоновані алгоритми виконання робіт.

Методичні рекомендації щодо запобігання нещасним випадкам у будівельній галузі;

Методичні рекомендації щодо безпечного виконання робіт у замкнутому просторі;

Методичні рекомендації щодо безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем.


Розділ 2.

В умовах військової агресії російської федерації проти нашої країни роботодавці та працівники продовжують свою діяльність на трудовому фронті.

До усіх наявних небезпек окупант додав нові – бойові дії та наслідки від них.

Усвідомлюючи критичну необхідність держави у якнайшвидшому відновленні виробничого потенціалу промислових підприємств, збереженні робочих місць, сплаті податків, внесків і інших обов’язкових платежів та необхідність реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я у процесі трудової діяльності, запропоновано простий і дієвий алгоритм для допуску працівників до самостійної роботи.

З метою уникнення чи мінімізації наслідків від нових небезпек, Держпраці пропонує роботодавцям та працівникам враховувати наші матеріали під час своєї діяльності.

Рекомендації роботодавцям та працівникам про дії, у разі виявлення підозрілих предметів або під час обстрілів;

Рекомендації для роботодавців, працівники яких під час виконання своїх обов’язків пересуваються територією, на якій можуть бути вибухонебезпечні предмети (міни, боєприпаси тощо);

Рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій;

Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників під час експлуатації вантажопідіймального устаткування в умовах воєнних (бойових) дій;

Рекомендації для роботодавців щодо безпеки та здоров’я на роботі працівників сільського господарства в умовах воєнних (бойових) дій;

Рекомендації для роботодавців щодо забезпечення належних та безпечних умов праці на робочих місцях суб’єктів господарювання, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які функціонують та надають соціальні послуги в умовах воєнних (бойових) дій;

Навчання з охорони праці та допуск до самостійної роботи – зрозумілий алгоритм дій;

Пам’ятка роботодавцю: як створити електронний документообіг в системі управління охороною праці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лікарняні і страхові виплати продовжують фінансуватися на Херсонщині попри окупацію

Окупація селищ і міст Херсонщини розпочалась з перших днів повномасштабного російського вторгнення, а на початку березня російськими терористами було захоплено обласний центр. Однак попри тимчасову окупацію херсонці продовжують чинити опір, а Фонд соціального страхування України постійно вирішує технічні обмеження та адаптує процеси до змінних обставин, аби забезпечити мешканців області виплатами та допомогами попри всі перепони.

З початку війни лікарняні та декретні допомоги від ФССУ отримали 5 659 мешканців Херсонщини – їм було перераховано майже 22 мільйони гривень виплат.

Також було виплачено 15,7 мільйона гривень щомісячних страхових виплат для потерпілих на виробництві області та їх родин. Крім того, в умовах окупації було проведено перерахунок щомісячних страхових виплат – їх розмір збільшився на 14%, починаючи з березня.

Водночас, проведення виплат в регіоні все ще має чисельні технічні складнощі. Для налагодження фінансування функції Херсонського управління тимчасово уповноважено виконувати управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

Наразі фахівці Кіровоградського управління виконавчої дирекції Фонду вже працюють над проведенням лікарняних і страхових виплат для мешканців Херсонщини – зокрема, готується фінансування щомісячних страхових виплат для 2 348 потерпілих Херсонської області та їх сімей на загальну суму 7,7 мільйона гривень.

Що змінилось для роботодавців і працівників Херсонщини?

Фінансування лікарняних і декретних допомог продовжиться попри тимчасову окупацію. Для отримання виплат, як і раніше, роботодавець працівника має опрацювати листок непрацездатності, сформувати заяву-розрахунок та подати її до Фонду за допомогою програмних засобів. Змін до реквізитів у заяві-розрахунку вносити не потрібно – заява, як і раніше, подається онлайн за реквізитами того відділення Херсонського управління Фонду, де зареєстровано страхувальника.

Саме від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку залежить дата фінансування допомоги за лікарняними, тож працівникам важливо тримати зв’язок із роботодавцем і знати точну дату, коли ним було отримано третю квитанцію за поданою заявою. Знаючи дату, слідкувати за станом фінансування працівники можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

Зверніть увагу, кошти для виплати допомоги перераховуються Фондом на рахунок роботодавця, та від нього – працівнику.

У разі, якщо зв’язок із роботодавцем втрачено, та він не сформував заяву-розрахунок за лікарняним працівника, херсонці та мешканці області можуть звернутись за призначенням допомоги до Фонду напряму. Для цього необхідно звернутись у будь-яке зручне відділення Фонду на неокупованій території, деталі за посиланням: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981104.

 

 

 

Що змінилось для потерпілих?

Страхові виплати продовжать фінансуватись штатно. Потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві та їх родини, зареєстровані у відділеннях Херсонської області, тимчасово будуть обслуговуватись у відділеннях Кіровоградського управління. З питань страхових виплат, їх призначення, витрат на медичну та соціальну допомогу потерпілі можуть звертатись до відповідних відділень Кіровоградщини, перелік та контакти відділень додаються.


№ з/п

Відділення управління у Кіровоградській області

Адреса

відділення

Телефон

Відділення управління у Херсонській області

1

Кропивницьке відділення

25006, м.Кропивницький,

вул. Пермська, 11-а

krop.kg@fssu.gov.ua

(0522) 32-13-07

33-96-14

Херсонське відділення

2

Олександрійське відділення

28008, м.Олександрія,

просп. Соборний, 95,

olks.kg@fssu.gov.ua

(05235) 7-66-03

7-68-91

Каховське відділення

3

Світловодське відділення

27501, м.Світловодськ,

вул.Героїв України,1,

svit.kg@fssu.gov.ua

(05236) 7-32-91

7-39-14

Бериславське відділення

4

Знам’янське відділення

27400, м.Знам’янка,

вул.Братів Лисенків,

6/8-б.znam.kg@fssu.gov.ua

(05233) 7-41-76

7-44-08

Генічеське відділення

5

Бобринецьке відділення

27200, м. Бобринець,

вул. Незалежності, 105,

bobr.kg@fssu.gov.ua

(05257) 3-40-36

Скадовське відділення

6

Гайворонське відділення

26300, м.Гайворон,

вул. Центральна,105-а,

haiv.kg@fssu.gov.ua

(05254) 5-03-23

5-02-44

Новотроїцьке відділення

7

Добровеличківське відділення

27000, смт Добровеличківка,

вул. Центральна, 100

dobr.kg@fssu.gov.ua

(05253) 5-16-38

Олешківське відділення

8

Кіровоградське відділення

25006, м.Кропивницький,

вул. Пермська, 11-а

kiro.kg@fssu.gov.ua

(0522) 33-91-88

33-91-80

Новокаховське відділення


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Внаслідок бойових дій постраждали 325 працівників, 110 з них загинули

З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 165 випадків травмування та/або смерті працівників, більшість з яких групові.

Під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії постраждали 325 працівників (+14 за останній тиждень), 110 з них загинули.

Найбільша кількість потерпілих зареєстрована:

● у Миколаївській області – 62 постраждалих, 26 з яких травмовані смертельно;

● Києві – 60 постраждалих, 20 смертельно;

● на Донеччині – 37 постраждалих, 8 смертельно;

● у Чернігівській області – 24 постраждалих, 7 смертельно,

● в Сумській області – 22 постраждалих, 8 смертельно;

● а також на Київщині – 21 постраждалий, 8 смертельно.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.



 

786,5 тисячі українців отримали допомоги від Фонду за час війни

Фонд соціального страхування України продовжує гарантувати для українців страховий захист попри воєнний стан. З початку війни лікарняні та декретні допомоги від Фонду отримали 786,5 тисячі працюючих українців, на це направлено 3,8 мільярда гривень.

Усі види допомог фінансуються Фондом у повному обсязі, однак наявна затримка у строках перерахування коштів. Бюджет ФССУ складається із частки в розмірі 9,57% від 100% єдиного внеску, який сплачується роботодавцями за кожного працівника. Кошти від частки ЄСВ системно надходять на рахунок Фонду попри воєнний стан, однак наразі обсяги надходжень не покривають потребу у видатках на страхові виплати та матеріальне забезпечення у повному обсязі.

Водночас, усі надходження направляються на фінансування допомог в оперативному режимі – щойно кошти надходять на рахунок Фонду, вони перераховуються в обласні управління для проведення виплат.

Аби забезпечити прозорість фінансової діяльності ФССУ, ми щоденно публікуємо інформацію про обсяги видатків і напрями проведеного фінансування у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників, а також про стан перерахування щомісячних страхових виплат за тегом #фінансування_страхові.

Нагадаємо, дата фінансування Фондом допомоги прямо залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає за лікарняним працівника. Аби орієнтуватись у звітності щодо стану фінансування, необхідно уточнити у роботодавця зазначену дату (це дата отримання третьої квитанції).


 

 


 

 

 

 

 

 

Як отримати допомогу за лікарняним, якщо ви за кордоном?

Попри вимушену евакуацію за кордон, українці не втрачають свого права на соціальний захист та забезпечуються допомогами від Фонду соціального страхування України. Зокрема, для працівників, які виїхали за кордон через війну, ФССУ фінансує лікарняні та декретні допомоги.

Щоб отримати допомогу від Фонду з-за кордону необхідно звернутись до місцевого лікаря у країні, де ви перебуваєте, та отримати документальне підтвердження факту тимчасової непрацездатності. Фахівці Міністерства охорони здоров’я України спростили процедуру – тож лікар в Україні зможе створити для вас медичний висновок дистанційно, на підставі іноземної виписки чи довідки із зазначеним діагнозом. Після створення медвисновку е-лікарняний сформується автоматично для всіх працевлаштованих – такий створений без особистого прийому лікарняний є підставою для отримання допомоги від Фонду соціального страхування України.

А в разі вагітності та пологів лікар, який вів чи продовжує вести вагітність жінки, зможе створити медвисновок на підставі власних попередніх медичних записів. Детальніше про отримання декретної допомоги в разі виїзду за кордон: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/981494.

Для отримання допомоги роботодавець працівника, який знаходиться за кордоном, має опрацювати е-лікарняний, сформувати за ним заяву-розрахунок і подати її до Фонду на оплату. Саме від дати прийняття такої заяви залежить строк виплати допомоги, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

Можливість створити медвисновок дистанційно діє для таких категорій непрацездатності:

● захворювання або травма загального характеру;

● догляд за хворою дитиною;

● вагітність та пологи;

● ортопедичне протезування.

Строк дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність визначається іноземним медичним документом, але не може перевищувати:

● 30 днів – для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ);

● 14 днів – для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно.




 












Внаслідок бойових дій постраждали 329 працівників, 110 з них загинули

З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 168 випадків травмування та/або смерті працівників, більшість з яких групові.

Під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії постраждали 329 працівників (+4 за останній тиждень), 110 з них загинули.

Найбільша кількість потерпілих зареєстрована:

● у Миколаївській області – 64 постраждалих, 26 з яких травмовані смертельно;

● Києві – 60 постраждалих, 20 смертельно;

● на Донеччині – 39 постраждалих, 8 смертельно;

● у Чернігівській області – 24 постраждалих, 7 смертельно,

● в Сумській області – 22 постраждалих, 8 смертельно;

● а також на Київщині – 21 постраждалий, 8 смертельно.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.



Фонд виплатив 645 мільйонів гривень щомісячних страхових виплат у червні

Фонд соціального страхування України продовжує здійснювати страхові виплати за травень – станом на сьогодні щомісячні виплати отримали 108,7 тисячі потерпілих на виробництві та членів їх родин.

Загалом перераховано на банківські картки або доставлено листоношами вже 645 мільйонів гривень травневих страхових виплат.

ФССУ щомісяця фінансує страхові виплати для 190 тисяч осіб, які мають стійку втрату працездатності внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також для їх сімей.

Нагадаємо, такі виплати в повному обсязі компенсують потерпілим втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності та фінансуються у наступному місяці за попередній. Фінансування виплат за травень наразі продовжується.

Оперативна інформація про стан фінансування страхових виплат, лікарняних і декретних допомог оновлюється у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.
















Внаслідок бойових дій постраждали 336 працівників, 113 з них загинули

З початку війни внаслідок бойових дій на підприємствах України зафіксовано 173 випадки травмування та/або смерті працівників, більшість з яких групові.

Під час виконання трудових обов’язків через збройну агресію росії постраждали 336 працівників (+7 за останній тиждень), 113 з них загинули.

Найбільша кількість потерпілих зареєстрована:

● у Миколаївській області – 64 постраждалих, 26 з яких травмовані смертельно;

● Києві – 60 постраждалих, 20 смертельно;

● на Донеччині – 40 постраждалих, 8 смертельно;

● у Чернігівській області – 24 постраждалих, 7 смертельно,

● в Сумській області – 22 постраждалих, 8 смертельно;

● а також на Київщині – 21 постраждалий, 8 смертельно.

Висловлюємо співчуття близьким і рідним.

Щодо кожного випадку поранень або смерті українських працівників внаслідок російського вторгнення організовується робота з розслідування.

Усі працівники, постраждалі під час роботи внаслідок бойових дій, забезпечуються Фондом соціального страхування України страховими виплатами і медико-соціальними послугами.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров’я крім одноразових допомог також забезпечуються Фондом щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються для членів сімей загиблих працівників.

Зверніть увагу, до відомостей про кількість постраждалих не включаються військовослужбовці, поліцейські, рядовий та начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС та ін.






Фонд виплатив 843,7 млн грн щомісячних страхових виплат у червні

Щомісячні страхові виплати від Фонду соціального страхування України упродовж червня вже отримали 162,8 тисячі потерпілих на виробництві та членів їх родин.

Загалом станом на 22.06.2022 упродовж цього місяця було перераховано на банківські картки або доставлено листоношами 843,7 мільйона гривень щомісячних страхових виплат.

Такі виплати в повному обсязі компенсують потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності та фінансуються у наступному місяці за попередній.

Оперативна інформація про стан фінансування страхових виплат, лікарняних і декретних допомог оновлюється у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux