Проблема домашнього насильства в українських родинах
опубліковано 04 грудня 2023 року о 12:27

Повномасштабне вторгнення рф в Україну загострило чимало проблем українського суспільства: зменшення рівня доходів, безробіття, втрата місця проживання та ін.. Таке соціальне напруження є каталізатором негараздів у родині, що може перерости в насильство.

Свобода від насильства – одне з основних прав людини. Від різних форм насильства страждають і жінки, і чоловіки, дівчата та хлопці. Особливе занепокоєння викликають факти насильства щодо дітей. Домашнє насильство – найпоширеніше порушення прав людини та найпоширеніший вид насильства, який входить в поняття «гендерно зумовлене насильство».

Дитині легко заподіяти шкоду. Вона дуже вразлива, що пояснюється її фізичною, психічною та соціальною незрілістю, а також залежним (підлеглим) становищем відносно дорослих – батьків, піклувальників, вихователів, вчителів.

 Проблема домашнього насильства в українських родинах, на жаль, не втрачає своєї актуальності. Якщо удома систематично б’ють, ображають, критикують усе, що ви робите, принижують, не дають самостійно ступити кроку, ви не можете вільно висловити свою думку – це не просто внутрішні родинні конфлікти чи модель стосунків у сім’ї, а насильство. Дуже часто жертва сприймає таке ставлення кривдника як нормальну поведінку і «списує» риси характеру кривдника, спосіб виховання тощо і вважає це наслідком своєї «поганої» поведінки. І це стосується як дорослих жертв домашнього насильства, так і дітей. Але коли замість щасливого дитинства та родинного затишку на малечу чекає домашня тиранія, знущання, образи та напружена атмосфера, не можна залишатися осторонь, адже доросла людина у більшості випадків здатна знайти в собі ресурс та сили для звернення за допомогою, а дитина, як правило, беззахисна, тому без стороннього втручання  обійтися не зможе.

Підтримувати один одного та пліч-о-пліч протистояти насильству, не сподіватись на випадковість, а збільшити обізнаність і розуміння про форми насильства у суспільстві, привернути увагу до проблем його подолання, сприяти створенню суспільного простору, вільного від насильства – такі задачі ставить перед собою Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства», що проводиться щороку в період з 25 листопада до 10 грудня. 

Акція "16 днів проти насильства" – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

Насильству немає виправдання! Починай діяти! Не замовчуйте та не відвертайтеся від тих, кому потрібна допомога.

Начальник служби у справах дітей Чортківської РВА Василь Корнак

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux